Expozitie “Leonardo Da Vinci” la Moara Rasarit

Cine are curiozitatea să caute vechea moară a oraşului, pe o străduţă mărginaşă din Velenţa, poate găsi o interesantă expoziţie de obiecte executate după opera tehnică a artistului renascentist Leonardo Da Vinci.

Expoziţia cuprinde 31 de piese şi a fost inaugurată duminică în prezenţa autorului, tâmplarul Lajos Antal din Cauaceu.
Colecţia expusă este formată din reproduceri la scară destul de mare a unor cunoscute invenţii concepute de Leonardo Da Vinci, de la mitralieră şi tanc, la paraşută şi bicicletă, de la planor şi elicopter până la tun şi gaterul mecanic pentru tăiat lemne.
Ideea realizării machetelor nu i-a aparţinut autorului, după cum singur mărturiseşte acesta, ci unui Italian pe care l-a cunoscut întâmplător. “În cele din urmă, din relaţia cu acel Italian a ieşit o colecţie pe care am executat-o pentru un muzeu din Roma, cu doi ani în urmă, şI pe care am reluat-o anul trecut la Debreţin. Apoi, m-am întrebat de ce să nu fac acelaşi lucru şi acasă, la Oradea”, a declarat pentru Bihoreanul.ro Lajos Antal.
Expoziţia de la Moara Rasarit, situată pe strada Miron Costin nr. 21 (în spatele Pieţei Centrale) va fi deschisă până sambătă, putând fi vizitată zilnic între orele 10 şI 18.

http://new.bihoreanul.ro/cultura-timp-liber/expozitie-leonardo-da-vinci-la-moara-veche-2570025

Foto: (Grigore Jucan)

Comentarii

social network